5 godna uspešnog rada Dnevnog centra

 

Ove godine, Dnevni centar za decu i mlade obeležava petu godinu postojanja i rada. Od svog osnivanja do danas, centar pruža različite psiho socijalne, edukativne, rehabilitacione i druge usluge deci i mladima koji imaju različite vrste razvojnih poteškoća i drugoj deci kojoj je potrebna stimulativna podrška. Doprinosi podsticanju i razvoju kapaciteta, održavanja postojećeg stanja i sprečavanju nastajanja poteškoća i problema kod dece kroz intenzivan rad sa pedagogom, logopedom, fizioterapeutom i vaspitačima. Dnevni centar obezbeđuje deci razvoj praktičnih veština za svakodnevni život, veću samostalnost, razvoj i održavanje socijalnih, kognitivnih i fizičkih funkcija dece, pozitivno i konstruktivno iskustvo i boravak u podsticajnom okruženju, izvan porodice. Istovremeno, njihovim roditeljima obezbeđuje podršku kao i slobodno vreme za obavljanje drugih aktivnosti.

 

Na događaju obeležavanja malog jubileja bilo je posebno veselo i pozitivno! Svečanosti ''po meri dece'' prisustvovali su glavni akteri - sama deca ali i njihovi roditelji, predstavnici predškolske ustanove, lokalne vlasti, stručna javnost, saradnici iz okruženja, predstavnici medija, građani i drugi. Sami korisnici centra su, uz podršku svojih vaspitača, bili i kreatori i domaćini događaja čime su pokazali koliko su prethodnih godina, sami osnaženi i osposobljeni. Podršku su pružili: ''Retro orkestar'' koji je uveseljavao decu dok su radost za slatkim stolom, obezbedili poslastičari iz ''Hofy Cuki’’ i ’’Break for Cake’’

 

Dnevni centar obezbeđuje preventivnu zaštitu deci u opštini i podršku roditeljima što predstavlja odgovornu politiku lokalne samouprave i države u oblasti porodično socijalne zaštite na lokalnom nivou. Roditelji u mestu stanovanja dobijaju stručnu podršku i tretmane za razvoj svoje dece u stimulativnom okruženju, bez odlaska u grad.  U aktivnosti Dnevnog centra  rado se uključuju i deca iz opšte populacije kao što se i deca iz Dnevnog centra rado uključuju u brojne sadržaje i manifestacije koje se organizuju u zajednici i šire. Stručnost i posvećenost, ostvareni rezultati u radu sa decom i roditeljima, inovativan pristup i dobra saradnja sa partnerima, pozitivna klima koja se neguje od samog ulaska u Dnevni centar, samo su neke od vrednosti koje naš centar izdvaja od drugih i čini ga prepoznatljivim u zemlji i šire.

 

Srećan 5. rođendan deci i vaspitačima Dnevnog centra!

 Dnevni Centar-RodjendanV 2016-09-30 (84)